Dieta low Fodmap - czy to rozwiązanie problemów jelitowych?

Dieta low fodmap, uznawana jest za międzynarodowy protokół żywieniowy, wykorzystywany w diettoterapi jelita drażliwego, IBS oraz zespołu SIBO. Dieta o niskiej zawartości FODMAP(fermentable oligosaccharides, disaccharides monosaccharides and polyols czyli fermentujące oligo- di- i monosacharydy oraz poliole) zyskuje na popularności i zaczyna być wykorzystywana w różnorodnych chorobach układu pokarmowego w tym chorobie Crowna, celiakii, oraz po urazach jelita grubego. Do grupy FODMAP zaliczamy węglowodany fermentujące, powodujące problemy jelitowe u osób zmagających się dysfunkcjami układu pokarmowego oraz zaburzeniami mikrobioty.

FODMAP to:

Jak to działa i dlaczego usuwamy z diety produkty bogate w FODMAP?

Węglowodany z tej grupy, dostają sie do jelita cienkiego, zatrzymują się w tej części układu pokarmowego dłużej, dzięki właściwością osmotycznym przyczyniają sie do przenikania większej ilości wody.Tym samym zwiększając ryzyko występowania silnego przelewania, biegunek oraz dyskonfortu. Po czasie treść pokarmowa dostaje się do jelita grubego, gdzie dochodzi do wzmożonej fermentacji z wytworzeniem nadmiernej ilości gazów, powodujących wzdęcia, silny ból, zaparcia oraz biegunki.

Jak stosować dietę low FODMAP?

Na początku należy podkreślić, że dieta ta jest dietą wysoko eliminacyjną. Tym samym wiąże się z ryzykiem niedoborów witamin i składników odżywczych. Przed rozpoczęciem stosowania diety wskazane jest skonsultowanie jej zasad ze specjalistą(lekarzem, dietetykiem), który pomoże dobrać odpowiednie grupy produktów, oraz zminimalizuje ryzyko niedoborów oraz ich skutków.


Dieta low Fodmap dzieli się na trzy etapy:

ETAP I - eliminacyjny
Etap eliminacji uwzględnia całkowite wykluczenie z diety produktów fermentujących, na okres od 2 do 6 tygodni. W tym czasie w diecie powinny znajdować się jedynie produkty o niskiej zawartości foodmap.

ETAP II - reintrodukcja
Etap II, to stopniowe wprowadzanie do diety pojedynczych produktów zawierających, fermentujące węglowodany. Istotne jest aby wprowadzanie składników do diety następowało w sposób ściśle kontrolowany, np. z wykorzystaniem dzienników żywieniowych . Tak aby łatwo określić op których produktach i jakich ich ilościach czujemy się dobrze. Pozwoli to też określić jakie produkty zupełnie wykluczyć z diety. Ten etap trwa od 8 do 12 tygodni.

ETAP III- personalizacja
Personalizacja to nic innego jak dostosowanie diety do potrzeb i możliwości organizmu. Wykorzystując dobrze tolerowane produkty, komponujemy różnorodny jadłospis pozwalający na prawidłową pracę jelit. Czas trwania zależny jest od dokładności przeprowadzenie poprzednich dwóch etapów oraz wnikliwej samoobserwacji.

Tabela zawartości w FODMAP w produktach

Grupy produktów Mała zawartość FODMAP Duża zawartość FODMAP
WARZYWA cebula, szparagi, karczochy, brokuły, kalafior, patisony, brukselka, soczewica, groszek zielony, pory, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski, czosnek marchew, pomidory, ogórki, papryka o wydłużonych strąkach, kapusta chińska, kiełki bambusa, seler, kukurydza, bakłażan, sałata, dynia, kabaczek, słodkie ziemniaki, szczypior
OWOCE jabłko, gruszka, mango, gruszka chińska, arbuz, nektarynka, brzoskwinie, morele, śliwki, owoce suszone, owoce z puszki banany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, cytryny, jagody, truskawki
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE twaróg, delikatne sery (mascarpone, ricotta), mleko skondensowane, jogurty, maślanka, mleko (krowie, owcze, kozie), kwaśna śmietana, bita śmietana, mleko sojowe ser (szwajcarski, cheddar, parmezan, mozzarella), ser brie, ser camembert, mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło, masło orzechowe, margaryna
ZBOŻA żyto, produkty pszenne, pieczywo pszenne, płatki śniadaniowe pszenne z suszonymi owocami, makaron pszenny pieczywo bezglutenowe, mąka orkiszowa, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki ryżowe, mąka owsiana, płatki owsiane, makaron bezglutenowy, ryż, proso, gryka, komosa ryżowa
ORZECHY I NASIONA orzechy nerkowca, pistacje orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzeszki piniowe, orzechy makadamia, ziarna sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika (wszystkie powyższe w ilości 1 małej garści)
SŁODZIKI syrop z agawy, miód, syrop glukozowo-fruktozowy (high fructose corn syrup – HFCS), słodziki (sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol) cukier kryształ, syrop klonowy, aspartam, stewia

Dieta low FODMAP, jest skutecznym sposobem radzenia sobie z objawami ze strony układu pokarmowego, jednocześnie jest szalenie wymagającą i pełną pułapek dietą. W leczeniu SIBO, IMO,IBS, oraz innych chorób i dysfunkcji układu pokarmowego, skutecznie wykorzystuje się rónież inne sposob żywienia. Świetnym sposobem są dzienniki żywieniowe i ich dokładna analiza, rotacyjnośc produktów, czy bardziej zaawansowane, takie jak badanie mikroflory jelitowej i dobranie indywidualnego sposobu żywienia. Genetyczne badanie mikroflory, pozwala na dobranie precyzyjnie celowanych pokarmów i wykluczenie takich które są dla nas szkodliwe.

Pamiętajmy, aby przed wprowadzeniem diety low FODMAP, skonsultować się z lekarzem lub specjalistą, pozwoli to osiągnąć lepsze rezultaty i zmniejszy ryzyko wystąpienia niedoborów lub powikłań.

ZAMÓW BADANIE

lub ​porozmawiaj telefonicznie z naszym ekspertem, dietetykiem - Anną Kamińską

  786 324 426